HJEM NYHEDER FAKTA DEMO BESTILLING OPDATERING REGISTRERING DISKUSSION SUPPORT KONTAKT OS

Support

FAQ - spm. og svar
Helsevagten PlusBrugerproblemer
Håndbogen
Spørg Helsevagten
Foreslå madvare
Links

FAQ - spørgsmål og svar

Her finder du de hyppigste spørgsmål om Helsevagten. Klik på et spørgsmål, så kommer du til vores svar. Se desuden specifikke spørgsmål om Helsevagten Plus eller stil dit eget spørgsmål ved at klikke i menuen til venstre.

Spørgsmål

1. Gælder målene, vægten og portionerne råt eller tilberedt kød?

2. Mit puls-ur viser et større kalorieforbrug ved træning end Helsevagten. Hvad er rigtigt?

3. Hvad gør I med oplysningerne, som man afgiver, når man registrerer sig?

Svar

Hvem har gavn af Helsevagten?

• Alle som vil lære at spise ernæringsrigtigt.
  • Alle som ikke er tilfredse med deres kropsvægt og vil ændre den, alle som vi holde deres vægt og alle som vil forøge deres vægt.
  • Alle som vil vide, hvor meget og hvilke næringsstoffer samt hvor mange kalorier deres mad indeholder. Eller dem som vil checke ugebladenes madopskrifter.
  • Læger, diætister, ernæringseksperter, m.fl. som rådgiver deres patienter/klienter.
  • Personer som ønsker at bruge slankepiller. Der kan være krav om, at man skal vise, at man kan tabe sig på egen hånd.
  • Personer som allerede bruger slankepiller. De er nødsaget til at få den rigtige kost for ikke at få bivirkninger.
  • Diætister, ernæringseksperter og personlige trænere, som har brug for at kende klienternes spise- og motionsvaner, køber Helsevagten PRO. Hvis klienterne har Helsevagten Standard, Plus eller Active, er det muligt at overføre data fra klientens til diætistens Helsevagten-program. En gang om ugen eller så ofte man ønsker det, vender klienten tilbage med en diskette eller sender en e-mail med oplysninger, hvor diætisten kan se udviklingen dag for dag og give en forbedret vejledning.
  • Helsevagten kan bruges på lignende måde til undersøgelser af spise- og motionsvaner.
  • Højskoler, skoler og gymnasier kan bruge Helsevagten i fag som hjemkundskab, idræt, m.m.
  • Restaurant- og hotelskoler
  • Kantiner, storkøkkener og restauranter
  • Idrætsklubber, fitnesscentre, m.fl.

Mange bruger Helsevagten for at tabe sig, andre for at lære at spise ernæringsrigtigt og andre for bare at se, hvad deres mad indeholder. Her kommer nogle specifikke brugereksempler.

Eksempel 1: En person med sukkersyge har efter 4 måneders brug af Helsevagten været i stand til at tabe sig 11 kg og nedsat sin insulin-dosis med 10%. Personen har det meget bedre nu. Helsevagten er i de eksisterende versioner ikke udviklet specielt til syge mennesker, men de kan også få stor gavn af programmet. Helsevagtens anbefalinger indeholder kun almindelig sund mad. Er man syg, bør man  kontakte egen læge.

Eksempel 2: Et lægehus i Sverige har købt programmet til alle sine læger og sygeplejersker og desuden et antal eksemplarer, som de videresælger til patienterne som led i kampen mod diabetes. Lægehuset bruger programmet, når de har samtaler med patienterne om kost, og patienterne bruger programmet derhjemme.

Tilbage til spørgsmålene

Hvordan adskiller Helsevagten sig fra andre ernærings- og vægtkontrolprogrammer?

Programmet er meget lettere at bruge end tilsvarende programmer. Vores testpersoner, som var mellem 12 og 76 år, var i stand til at bruge programmet med det samme, uden at læse manualen. En del af dem havde aldrig brugt en computer før.

• Helsevagten bruger dine personlige data for at kunne give dig personlige anbefalinger.
  • Helsevagten tager hensyn til, hvor meget du bevæger dig og motionerer.
  • Helsevagten hjælper og følger dig dag efter dag, uge efter uge, så længe du vil. Programmet advarer dig og giver dig gode råd, hvis du f.eks. spiser for lidt vitamin C, fibre, jern, eller hvis du spiser for meget fedt.
  • Helsevagten er det eneste program i verden, som kan give dig ernæringsrigtige spiseforslag sammensat under hensyntagen til, hvad du har spist tidligere på dagen, hvor meget du har motioneret, og hvilken kropsvægt du vil opnå.
  • Du kan se, om din middag er rigtigt sammensat, inden du begynder at lave den, både med hensyn til næringsstoffer og kalorier.
  • Helsevagten indeholder tusindvis af fødevarer og madretter og opdateres kontinuerligt, når nye madvarer kommer ud på markedet. Med jævne mellemrum lægges en opdateret version af databasen på hjemmesiden, hvor alle Helsevagten Standard-ejere kan hente den gratis.

Tilbage til spørgsmålene

Hvordan ser en almindelig dag ud for en bruger af programmet?

Nedenstående er et eksempel:

Du spiser, hvad du vil til morgenmad, og bagefter indtaster du det i programmet. Samme sag med frokost - hvis du ikke er i nærheden af en computer, skriver du ned, hvad du har spist, og indtaster det senere. Du indtaster dagens motion, hvis du har motioneret (husk ikke kun fitness eller cykling men også gåture, "gang i trapper", osv.). Inden du laver aftensmad, kan du i Helsevagten se, hvad der er godt for dig at spise: du kan få ernæringsrigtige spiseforslag, som opfylder dit dagsbehov for forskellige næringsstoffer, samtidig med at du holder dig inden for din kaloriegrænse. Du kan få lige så mange spiseforslag, som du vil, både tilberedte, ikke-tilberedte eller vegetariske. Se gerne på flere forslag. Finder du noget, som du kan lide, kan du udskrive forslaget og bruge det som indkøbsseddel, når du køber ind.

Indtast til sidst den aftensmad, som du rent faktisk spiste og alt andet, som du har spist og drukket i løbet af dagen men endnu ikke har indtastet. Nu kan du se hele dagens resultat. Alle oplysninger gemmes automatisk.

Tilbage til spørgsmålene

Tager det ikke lang tid at indtaste alt det, som jeg har spist, drukket og motioneret?

Efter nogle dages brug plejer det at tage 4-5 minutter pr. dag.

Tilbage til spørgsmålene

Er Helsevagten videnskabeligt underbygget?

Ja, Helsevagten bygger på ernæringslærens erfaringer og følger stort set de Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA). Programmet er udviklet af Julius Glaser, professor ved Tekniska Högskolan i Stockholm, med professor Stephan Rössner fra Karolinska Sjukhuset som videnskabelig konsulent. Programmet er testet både af almindelige mennesker og af professionelle brugere i ernærings- og helsebranchen og lever op til de meget høje krav om korrekte fakta og videnskabelig stringens.

Tilbage til spørgsmålene

Vil programmet kunne køre på min computer?

Internetversionen kan køres både på pc og mac. Det eneste, der kræves, er en browser (f.eks. Internet Explorer) og en internetforbindelse. Skærmopløsning på minimum 800x600.

Cd-rom versionen kan køres på pc med Windows 95, 98, NT, ME, 2000 og XP. Skærmopløsningen skal være 800x600 eller højere. Du skal have et CD-ROM drev. Det er en fordel, hvis din computer kan afspille lyd, f.eks. gennem eksterne højttalere.

Tilbage til spørgsmålene

Kan jeg bruge Helsevagten både hjemme og på arbejde?

Internetversionen kan bruges fra en hvilken som helst computer - der skal bare være en internetforbindelse. Dvs. du kan bruge Helsevagten Internet hjemmefra, på arbejde, på ferie osv.

Med cd-rom versionen forholder det sig anderledes. Du kan enten skrive ned, hvad du spiser på arbejde på et stykke papir eller medbringe Helsevagten cd-rom'en på arbejde, så du kan indtaste, hvad du har spist med det samme.

For at undgå at indtaste, hvad du har spist 2 gange, bør du medtage dine brugeroplysninger på en diskette eller sende dem som e-mail til dig selv, når du går på arbejde. Derefter gemmer du brugerfilerne på din computer på arbejde og i løbet af dagen indtaster du, hvad du har spist og drukket. Når arbejdsdagen er slut, gemmer du dine opdaterede brugeroplysninger på disketten eller sender dem som e-mail til dig selv. Derefter indlæser du brugeroplysningerne på din computer derhjemme, hvorefter du kan fortsætte, som du plejer - alle dine oplysninger er gemt.

Du kan købe en ekstra CD-ROM til den halve pris, så behøver du ikke medbringe din cd-rom mellem hjem og arbejde. Læs mere her.

Hvis du skal købe ind på vej hjem fra arbejde, kan Helsevagten give dig ernæringsrigtige spiseforslag. Forslagene tilpasses dine behov, baseret på hvad du har spist, og hvor meget du har motioneret i løbet af dagen. Du kan få så mange forslag, som du vil: udskriv det forslag, som du bedst kan lide og tag det med til supermarkedet.

Tilbage til spørgsmålene

Kan hele familien bruge min kopi af Helsevagten?

Internetversionen er personlig. Klik her for at se priserne.

cd-rom versionen kan der være op til 5 brugere tilknyttet. Det er derfor ikke nødvendigt at købe flere eksemplarer af programmet, når man bor i samme husstand. Det er meget let at oprette nye brugere i programmet (funktionen Tilpasse, Opret ny bruger).

Tilbage til spørgsmålene

Kan jeg beskytte mine personlige data, så ingen andre kan se dem?

internetversionen har hver bruger sit eget brugernavn og adgangskode, dvs. der er kun dig, der kan se dine data og indtastninger.

cd-rom versionen kan du selv tilføje en adgangskode, som kun du kender. Derved kan ingen andre se, hvor meget du vejer eller hvad du har spist. Adgangskode oprettes i menupunktet Tilpasse.

Tilbage til spørgsmålene

Fungerer Helsevagten under Windows 2000 eller XP?

Ja, programmet fungerer under alle Windows versioner fra Windows95 og opefter. Internetversionen fungerer også på mac.

Tilbage til spørgsmålene

Kan jeg foreslå nye madvarer til Helsevagtens database?

Ja, klik her og skriv de oplysninger, du har om madvaren.

Tilbage til spørgsmålene

Hvor mange madvarer kan jeg indtaste pr. dag?

I Mad kan man formelt indtaste 30 madvarer/retter. Reelt er det dog betydeligt flere. Lad os forestille os, at du bager en kage, som indeholder et antal ingredienser. Det er bedst at oprette en ny ret (Info, Ny madret), f.eks. "Karens sandkage" og indtaste alle ingredienserne her. Bagefter kan du bruge "Karens sandkage" i Mad både i dag og i fremtiden, og du slipper for at indtaste ingredienserne hver gang. Eller lad os forestille os, at du drikker et glas vand til morgenmad og bagefter et glas hver anden time, totalt 10 glas vand i løbet af dagen. Du behøver ikke at indtaste hvert glas separat. Du kan forøge "Vand" med et glas, hver gang du har drukket et, og på denne måde tager vand kun en plads af 30 mulige.

Tilbage til spørgsmålene

Kan man ændre programmet, så fedtindtaget bliver 20% i stedet for 30%?

En bruger har spurgt: "Kan man selv regulere indtaget af fedt i Helsevagten? Jeg har styrketrænet med en personlig træner i det seneste år, og "vi" varierer mit anbefalede fedtindtag over forskellige perioder. (15-25 %)"

Helsevagten svarer:
Denne funktion er tilgængelig i Helsevagten Active. Her kan du ændre anbefalingerne for forholdet mellem fedt, kulhydrat og protein samt de anbefalede mængder for vand og alkohol. Klik her for en nærmere beskrivelse af Helsevagten Active.

I Helsevagten PRO kan man ændre alle næringsstofanbefalinger, dvs. også for vitaminer og mineraler. Klik her for en nærmere beskrivelse af Helsevagten PRO.

Alternativt kan du ændre dit aktivitetsniveau i programmet. Vi må dog understrege, at det kræver, at man motionerer mere, hvis man vil nedsætte fedtprocenten, f.eks. til 15%.  Dette er altså ikke en god metode, hvis man ønsker at holde sit motionsniveau konstant.

Er man ikke fysisk aktiv, bør man højst spise 30% fedt (af det totale energiindtag). Er man fysisk aktiv, bør man spise mindre - nogle gange så lidt som 15%. Hvor meget man skal spise afhænger af, hvor fysisk aktiv man er. Helsevagten ved dette, og tilpasser din fedtindtagelse efter det aktivitetsniveau, som du har angivet (kulhydrat- og proteinniveauet tilpasses naturligvis også).

Valgt aktivitetsniveau
Fedtindtag
Motion pr. dag
0
30,0
0 kcal/dag over niveau 0
1
26,0
>300 kcal/dag over niveau 0
2
22,5
>600 kcal/dag over niveau 0
3
19,0
>900 kcal/dag over niveau 0
4
15,0
>1200 kcal/dag over niveau 0

Kommentar: Vi ved ikke, hvor meget du styrketræner, men vi gætter på, at dit aktivitetsniveau bør være større end O i programmet. Dette kan du indstille selv og teste, om det passer til dig. Du gør det på denne måde: klik på Mig, dernæst på knappen Vægt, og følg så Helsevagtens anvisninger.

Du kan gøre det, når du vil, men hvis du ændrer indstillingerne, bør du give de nye værdier en chance, mindst et par uger, inden du ændrer dem igen.

Tilbage til spørgsmålene

Indgår alle madvarer i Helsevagtens fødevaredatabase?

Helsevagtens database er tilpasset danske forhold og bygger på oplysninger fra forskellige kilder, bl.a. Fødevaredirektoratet og tilsvarende direktorater i Sverige og USA. Alle fødevarer findes dog ikke i databasen - det er ganske enkelt ikke muligt. Vi tilføjer hele tiden nye madvarer, og med jævne mellemrum lægges en opdateret version af databasen på hjemmesiden, hvor registrerede Helsevagten Standard-ejere kan hente opdateringen gratis.

Klik her for at hente en opdateret fødevaredatabase.

Tilbage til spørgsmålene

Jeg har lyst til at drikke lidt vin eller whisky. Kalorieværdierne i Helsevagten viser, at der kun er 25 kcal i 4 cl whisky. Er dette rigtigt?

Energiindholdet i ren alkohol er 7 kcal/gram. Det viser sig, at det meste af denne energi ikke forbliver i kroppen (og derfor ikke bidrager til energibalancen og dermed vægtforøgelse), men omdannes til kuldioxid, vand og varme, som hurtigt afgives fra kroppen til omgivelserne. Videnskabelige undersøgelser underbygger dette. Helsevagten regner derfor med, at ca. 75% af alkoholens kalorier afgives fra kroppen i form af varme. Så tag et glas whisky eller vin, hvis du har lyst - men i begrænsede mængder. I de senere år har man fundet ud af, at et mådeholdent alkoholforbrug, f.eks. et glas pr. dag for kvinder og to glas for mænd, er sundt for de fleste og nedsætter risikoen for hjerte- og karsygdomme.
Læs mere her

Tilbage til spørgsmålene

Er man nødt til at indtaste vand, mineralvand, kaffe, te, etc. når man angiver sit indtag af mad? Gør det nogen forskel, hvis man lader være?

Det har ingen betydning i Helsevagtens standardversion. Derimod bliver der en forskel i Helsevagten Plus, Active og PRO, som alle tager hensyn til væskebalancen.

Tilbage til spørgsmålene

Findes der en opskriftssamling på de retter, som Helsevagten foreslår?

Vores opskrifter modsvarer den almindeligste tilberedningsmåde, og opskrifterne kan lettest findes i almindelige kogebøger.

Tilbage til spørgsmålene

Hvordan kan det være, at Helsevagtens værdier for kalorieforbrug er så lave?

Vi har testet Helsevagten på mange personer og indstillet programmets anbefalinger derefter. Glem ikke at indtaste alle dine fysiske aktiviteter i Helsevagten, også gåture og rengøring, hvilket i praksis fører til at kaloriebehovet øges. Vi kan ikke tage ansvar for, hvad der skrives i f.eks. magasiner og ugeblade. Her tages der sandsynligvis ikke hensyn til motion, højde og vægt, men der opgives et generelt tal, som skal gælde for alle kvinder og mænd. Læs mere om energibehov

Tilbage til spørgsmålene

Jeg er 70 år gammel. Er det rigtigt, at dagsbehovet for kalcium er 1500 mg, som det vises i diagrammet?

Den officielle anbefaling for kvinder og mænd omkring 70 år er 800 mg/dag. Dog siges der i kommentarerne til næringsstofanbefalingerne for kvinder: "... supplering med op til 1000 mg kalcium/dag kan forsinke aldersrelateret mindskning af knoglemassen" og "... et indtag på 1500 mg/dag virker positivt."

Derfor bruger Helsevagten 1500 mg og 800 mg som anbefalede værdier for henholdsvis kvinder og mænd over 65 år.

Tilbage til spørgsmålene

Gælder målene, vægten og portionerne råt eller tilberedt kød?

Målene gælder tilberedt kød, hvis ikke der står noget andet. Dette gælder også for andre fødevarer. Ellers kan der f.eks. stå "Pasta, ukogt, tør vægt" eller "Ærter, grønne eller gule, tørrede".

Tilbage til spørgsmålene

Skal man regne vægten med eller uden ben, når man spiser kylling, spareribs, etc.?

Programmet regner med den spiselige del, hvis ikke der står noget andet (dvs. uden ben og skræl, f.eks. fra banan og appelsin). Dette gælder også for andre fødevarer.

Tilbage til spørgsmålene

Mit puls-ur viser et større kalorieforbrug ved træning end Helsevagten. Hvad er rigtigt?

Vores værdier for kalorieforbrug er testet på mange personer, og vi har konstateret, at de er realistiske. Vi går ud fra, at dette er, hvad vores brugere ønsker.

Tilbage til spørgsmålene

Hvad gør I med oplysningerne, som man afgiver, når man registrerer sig?

Oplysningerne videregives IKKE til tredjemand, med mindre man som bruger udtrykkeligt giver tilladelse hertil (f.eks. hvis en bruger ønsker at stille op til et interview omkring brugen af og resultaterne med Helsevagten).

Tilbage til spørgsmålene

Tip

Du kan også downloade oversigten over de grundlæggende funktioner i Helsevagten, Helsevagten LITE. Klik her.

Du kan desuden stille dine spørgsmål til andre brugere.

Gå til Forum

© Copyright Helsevagten 2008

helsevagten.dk

Send tip til en ven / Kontakt Helsevagten